”The Hybrid Church” – Den fysiska, virtuella och heliga kyrkan

I dagarna det kommit ut en bok med titeln ”Hybrid Media Culture: Sensing Place in a World of Flows” i vilken vi är några forskare från Umeå universitet med humanistisk eller samhällsvetenskaplig ämnestillhörighet som skriver om hybriditet – om att det som sker online respektive offline allt mer tenterar att smälta samman. I boken argumenterar vi för att det blir allt svårare att se dessa två så kallade verkligheter som separata.

Hybrid_church

Det jag är särskilt intresserad av i artikeln är vad som händer i skärningspunkten mellan det fysiska, virtuella och det heliga. Själv skriver jag om den ”hybrida kyrkan” med utgångspunkt i fysiska respektive virtuella kyrkobyggnader, och hur kyrkobyggnaden kan ses som ett medium som överbryggar det fysiska, virtuella och det heliga. Med artikeln vill jag också finna vägar att komma runt den uppdelning som antyder att det som händer i den digitala världen är en sak, och att det som sker i den fysiska världen är något annat. Det digitala är en del av vår värld och den kultur vi lever i, vilket också gäller kyrkan.

Ända sedan jag började forska om virtuella kyrkor har jag funnit det svårt att hinna ett språk, eller egentligen ett ord, för att beskriva vad som händer där i cyberrymden. Kyrkan – i betydelsen gemenskapen av troende – är ju i viss mening virtuell på så sätt att den spänner över tid och rum. Så att prata om kyrkan som en gemenskap av troende i en virtuell datorgenererad värld blir att ta det virtuella ett steg till. 

Boken kostar just nu ca 850 kr, men det kommer även en billigare version med mjuka pärmar.

Lämna en kommentar

Filed under Uncategorized

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s