Påven (@Pontifex) på Twitter

Igår (3 dec.) annonserades att påve Benedict XVI startar ett eget twitter-konto som @Pontifex. Påven hann alltså före den svenske ärkebiskopen (apropå #biskopsriot). Han har ännu inte skrivit något utan kommer att göra det på onsdag den 12:e december – omkring mitt på dagen (enligt Vatikanens webb). Man kan skicka frågor till honom med hashtaggen #askpotifex om du vill ställa frågor. Några av frågorna kommer han att svara i sin första tweet – vilket tydligen också skall sändas live.

Ett knappt dygn senare har han 352.000 följare enbart på den engelskspråkiga kontot. Själv följer han sju andra konton, alla egna fast på andra språk. Tweets adresserade @Pontifex rasar in med tiotals tweets i minuten just nu och många är också tweetsen med #askpontifex, och alla är väl inte direkt positiva.

Det här är ju otroligt intressant ur flera aspekter – dels är det intresset för påvens twittrande, dels påvens ambition att dela tro, vara inblandad i en dialog och vara i kontakt med folket. Enligt Vatikanen kommer påven ”be selecting the messages to tweet and he does see it as a vital way of promoting a more personal and active dialogue of faith with men and women today”.

En dialog kan givetvis se olika ut och vad man menar med dialog är också en tolkningsfråga, men man kan konstatera att Vatikanens YouTube-kanal inte har något kommentarsfält och några andra av Vatikanens twitterkonton tycks inte direkt vara involverade i någon konversation (se till exempel @pccs_va och @news_va_en). Gott så, men det känns lite fel att tala om påvens twittrande i termer av ömsesidighet och personlig dialog, men den som lever får se. Eller som väckelsens folk sade – ”Om Jesus dröjer” får vi se.

Tillägg: Även Svenska Dagbladet uppmärksammar påvens twittrande och då de skämt som följt därav.

Lämna en kommentar

Filed under Uncategorized

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s