”Dagens kyrka”, webben och att komma till tals

Idag lanserades Dagens kyrka – en sajt som enligt grundarna (Sofia Lilly Jönsson, Gabriel Fjellander  & Mattias Thurfjell) vill  ge ”en ingång till svenskkyrkliga skribenter – vid sidan av ledarsidor och opinionsbildare”. På sajten samlas ett antal olika bloggare (i nuläget tolv stycken) som är tänkta att belysa den bredd av röster som finns inom Svenska kyrkan.

Det finns dessutom en tydlig udd mot Seglora smedja som man länkar till när de skriver att ”det kostar inte 250.000 kronor”, ett uttalande baserad på den kritik som Seglora smedja fått utstå de senaste veckorna.

Samtidigt skulle jag vilja ha en tydligare programförklaring. För även om man vill ge röst åt dem vid sidan  av ledarsidor och opinionsbildare handlar varje urval om just ett urval – som baseras på någonting. Och en del av bloggskribenterna är väl redan att betrakta som opinionsbildare inom Kyrkan. Har man tänkt sig att urvalet förändras över tid? Här är jag möjligen lite akademiskt skadad som tycker att sådant är viktigt.

Men, förutom lite funderingar över urval av bloggare och förändringar över tid, så är det en genial idé att skapa en plattform där man samlar ett antal olika röster som tillsammans synliggör den mångfald och spretighet som faktiskt finns inom Svenska kyrkan. Det är också bra tänkt att bygga sajten på redan aktiva bloggar eftersom det garanterar ett konstant flöde och därmed tryggas initiativets överlevnad. Här ger webben givetvis stor möjlighet till just sådana här initiativ – att likna till exempel vid den crowdsourcade översättningen av Bibeln som också är i gång.

Det sägs ofta att webben bidrar till att allt fler röster kommer till tals och att det blir allt svårare för hierarkiska organisationer att kontrollera informationsflödet, och här har vi ett tydligt exempel. Och jag, jag står som vanligt lite vid sidan om och hejar på dylika initiativ!

Annonser

2 kommentarer

Filed under Uncategorized

2 responses to “”Dagens kyrka”, webben och att komma till tals

 1. L.

  Observera att Bernhard Fast bedriver en god ekumenik uti de välfyllda kyrkorna och icke annat samt även de andra prästerna vilka har välfyllda kyrkor med många, många unga tillsammans med andra i alla åldrar.
  Kan det vara detta som sticker i ögonen på de som bespottade denna mångårigt succeártade ekumeniska hållning som burit så mycken frukt.
  Kanhända är det avundsjukans fula tryne som attackerat dessa tvenne präster där de i sina närapå tomma kyrkor med agg ser på denna succé som en nagel i deras öga, om icke en jättelik bjälke.
  Biskop Bernhard Fast i Visby samt de präster som får ungdomar att komma i massor till kyrkan, är en underbart positiv motpol mot exempelvis Stockholms snart helt tomma kyrkor, om vo bortser från undrande utländska turister som inte kan se en enda präst i kyrkorna.
  Om man nu inte räknar olika upptåg och stollepåhitt med gravskändande teater, samt allsköns vidskepelse och skrymteri.

  Mången turist har jag fått trösta, hjälpa tillrätta, ledsaga, akut mottaga själasamtal då dessa storstads”präster” lyst med sin absoluta frånvaro från Guds hus.

  Biskop Bernhard är en av de få biskopar som har kommit som en frisk vind från Gud sänd efter den tidigare inhyrda ”konsulten” som även Ingmar Bergman portade från sin begravning med orden medan han levde, ”karln tror ju inte ens på Gud”.
  Så Gud vare tack för den nye Biskop Bernhard, namne med en annan fast Gudstroende i kyrkohistorien.

 2. SLJ

  Hej, vi har ingen tydligare programförklaring än att vi ville visa att det finns fler röster än Kyrkans Tidning och Seglora smedja. Det verkar som att det finns en massa människor som inte vet om det, som ändå har åsikter om kyrkan. Så vi tänkte ge en snabbingång till våra favoritkyrkbloggar. Urvalet är gjort av oss tre tillsammans och vi har förstås resonerat hit och dit under utvecklingen, men på sajten gör vi ingen akademisk syftesbeskrivning för det skulle bli tråkigt att läsa 😛

  Jag skrev lite mer här: http://sofialillyjonsson.wordpress.com/2012/03/27/dagens-kyrka/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s