Ögonblicksbild från digital religion-konferens

Konferensen ”Digital religion” i Boulder, USA, slutade för några timmar sedan. Det har varit fyra otroligt intensiva dagar med några av världens främsta forskare inom området. Jag väntar just nu på några konferensbekantingar, och medan jag gör det passar jag på med detta inlägg att sammanfatta dagarna (vilket känns som en hopplös uppgift givet förutsättningarna, men jag får återkomma när jag är hemma igen).
Kan man se några tendenser inom området?
* Den uppdelning man tänkt sig finns mellan online och offline är på väg att upplösas, och istället talar man nu istället om ett ”third place” – den ”plats” som uppstår i mötet mellan det virtuella och det fysiska. Anledningen är bland annat att nätet är på väg att bli så pass integrerat i våra liv att uppdelningen inte är lika relevant.
* Allt fler börjar lyfta fram de historiska parallellerna mellan vad som händer idag och tidigare förändringar i de sätt vi kommunicerar med ny kommunikationsteknik (wohoo!).
* Dessutom efterfrågas en mer tvärvetenskaplig förståelse av företeelsen, liksom man önskar fler studier av icke-kristna inriktningar. Frågan är om vår förståelse av ”digital religion” färgas av fältets slagsida mot att studera företeelser inom protestantismen.
* Härmed krävs också nya metoder för att beforska området, vilket bör/kommer att utvecklas de kommande åren.
Listan kan fyllas på, men det får bli senare.
Utöver detta:
* Igår förlorade Tim Tebows Broncos (Denver, Colorado) kvartsfinalen i football. Han är egentligen en inte så bra spelare men har lett sitt lag mot några osannolika segrar – vilket man tillskrivit hans öppet uttryckta kristna tro och Gids vilja att han skall vinna. Han är hur stor som helst här, men även utsatt för kritik. Otroligt fashinerande. ”Only in the US!”
* Härmed har jag också övergått till att ta anteckningar på dator/telefon/platta och spara dem i ”molnet” – tack Google Docs!
* Det här är också första gången jag är från familjen så pass länge och får säga god natt och god morgon via Skype – ett substitut som funkar hjälpligt givet förutsättningarna.

Lämna en kommentar

Filed under Uncategorized

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s