Spel och mission

En kollega visade mig på biblegamezone – en spelsite med kristna spel på engelska, spanska, nordsamiska, tyska med flera språk. Där kan man i memory-format para ihop djuren på väg in i Noahs ark, få Kung David att dansa, bygga jesuspussel, göra quizar om rymden med mera. Där finns också en länk till the Missionary game där man som tropikklädd missionär sprider biblar och sjukvård, samt grundar kyrkor i (stereotyp) afrikansk miljö, kompletterad med trumljud. Vid svårare hinder, som ormar och noshörningar, kan man be och hindret försvinner. I instruktionerna kan man läsa bland annat att:

”When you finally reach a village, the natives will give you a warm welcome. If yo have brought something they need, they will happily recive your gifts, and you recieve lots of points. If you give them a Bible, they will build a church. […] But be aware that churches built where the needs were not met, will not stand for long.”

 

Ok, det är bara ett barnspel, men jag undrar bara vad tanken är bakom dessa spel och vad man egentligen förväntar sig uppnå. Gissningsvis vill man sprida det kristna budskapet på ett lättillgängligt sätt och i ett igenkännbart format. Men det väcker också frågor om vilken syn på mission som förmedlas genom spelet. Man bara ger biblar och lite förnödenheter till de behövande och så bygger de en kyrka till Guds ära?

Samtidigt undrar jag vilka man egentligen når. Vill man nå ut över de redan kristnas gräns, eller är detta ett spel (underhållning?) för de redan kristna och skall därmed som alternativ till mer sekulära varianter?

Likartade tankar har funnits både bakom kristen populärmusik och skönlitteratur. Det finns både ett missionerande/utåtriktat syfte och ett uppbyggligt för de redan frälsta, men ofta har det varit just de redan frälsta man nått. Om man kollar till själva spelet så är det knappast en konkurrent till Super Mario eller LEGO-spelen, eller ens till de spel som finns på övriga gratis-siter på nätet, men jag skall testa det på mina barn så jag kanske får återkomma och revidera min uppfattning.

Lämna en kommentar

Filed under Uncategorized

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s