Bikt och begravningar på nätet – verkliga eller bara ett komplement?

Nyligen meddelades att det nu troligtvis kommer att bli möjligt att sända begravningar via nätet i Sverige. Det är Skogskyrkogården i Stockholm som är först ut och man hoppas på att kunna göra det till Allhelgonahelgen i höst. Detta görs redan i USA och man ser det som en möjlighet för de som av olika anledningar inte kan närvara att ändå kunna ta del av ceremonin.

I dagarna släpps också den första ”bikt-appen”, kallad Confession: A Roman Catholic App, för iPhone med sanktion (imprimatur) från en katolsk biskop. Interaktionen via appen baseras på och ställs in efter individuella preferenser och erfarenheter. Man kan lägga till synder som inte redan finns listade och man kan få en walkthrough genom akten.

Att teknik möjliggör nya sätt att kommunicera och interagera den religiösa tron och upplevelsen är knappast något nytt (som jag vid det här laget alltför ofta upprepat), och vad just dessa två företeelser kommer att få för effekter får vi se. Det är särskilt en sak jag fann särskilt intressant att lägga märke till i beskrivningarna. När det gäller begravningarna säger biskop Esbjörn Hagberg att det inte finns några teologiska hinder, men att det inte är samma sak som att se kistan live. En kundrådgivare på Fonus säger att den nätsända begravningen är ett komplement som inte kan ersätta en fysisk begravning.

Huruvida ”bikt-appen” fungerar förhåller sig till en bikt gjord på det traditionella sättet får vi inte veta. Ett syfte är dock att underlätta för folk att verkligen bikta sig. I beskrivningen av den snarlika appen I-confess skrivs (i iTunes) att den inte är avsedd att ersätta ett råd från en riktig präst, vän eller doktor.

Den så kallade fysiska verkligheten tänks alltså stå över den virtuella verkligheten – uttryckligen i fallet med de nätsända begravningarna men troligtvis även i fallet med ”bikt-appen”. Kanske är det så (många skulle nog hävda det) även om jag själv upplevt både glädje, sorg och gemenskap på nätet som känts nog så verklig. Men vad händer när människor blir allt mer vana med en nätbaserad verklighet? Måhända kommer man att välja nätversionen då den upplevs lika verklig. Sedan är ju just begravningar inte alltid särskilt trevliga upplevelser. Kanske finns här en möjlighet att med legitima skäl alltmer fjärma sig från döden som vi redan nu ofta inte vill beblanda oss med.

Att tekniken även fortsättningsvis att förändra hur vi förhåller oss till kyrkan är uppenbart, frågan är bara vem som styr utvecklingen. I fallet med appen är det ett företag med visserligen ”‘a Roman Catholic twist” som står bakom, och artikeln om de nätsända begravningarna avslutas med att en amerikansk företagare inom begravningsbranschen hävdar att begravningsbyråerna i framtiden måste erbjuda denna service till kunderna för att överleva. Så i vems händer ligger denna utveckling?

3 kommentarer

Under Uncategorized

3 svar till “Bikt och begravningar på nätet – verkliga eller bara ett komplement?

  1. Ping: Tweets that mention Bikt och begravningar på nätet – verkliga eller bara ett komplement? | Churchandinternet Blog -- Topsy.com

  2. Roland Johansson

    I en artikel i Kyrkans Tidning stog det att Stockholms Kyrkogårdsförvaltning planerar att sända begravningar på nätet. I artikeln ovan står det Stockholms Stift och Skogskyrkogården, varifrån kommer den informationen?

  3. Stefan Gelfgren

    Skall vara Stockholms kyrkogårdsförvaltning som lagt förslaget och Skogskyrkogården som är först ut (se länk i inlägget ovan), så vitt jag kan läsa mig till. Nu ändrat för tydlighets skull. Tack.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s