Män och kvinnor i den kristna bloggosfären

Jag skrev för ett par veckor sedan, efter en diskussion på Twitter, att det tycks som om kvinnor är underrepresenterade i den kristna bloggosfären. Jag råkade nu på en lista över kristna bloggare som faktiskt styrker denna iakttagelse. Listan räknar upp cirka 180 kristna bloggar. Vid en snabb genomräkning har ungefär 30 stycken ett kvinnligt namn associerat med bloggen och cirka 120 har manliga avsändare. Resten, alltså knappt 30 stycken, står antingen en okänd grupp individer, en organisation, eller både män och kvinnor bakom.

Observera att detta inte är någon djupare komplett undersökning utan snarare en snabb översikt. Den refererade listan gör inte heller några anspråk på att vara komplett. Tendensen är dock mer än tydlig och den kompletterar dessutom tidigare iakttagelse.

Kvinnor dominerar annars bloggarna, men samtidigt är kyrkornas ledarskap av tradition manligt kodat. De kristna bloggarna speglar alltså då strukturen inom kyrkan och inte inom bloggosfären. Jag kan verkligen inte ge ett definitivt svar på varför det är så här, men frågan är härmed ställd och grävandet efter svar påbörjat.

2 kommentarer

Filed under Uncategorized

2 responses to “Män och kvinnor i den kristna bloggosfären

  1. Jag tror det finns mer kristna bloggar därför att män som bloggar sällan bloggar om sitt liv på ett mer personligt sätt. Istället bloggar man om fenomen inom kyrkan, organisationer och församlingar. Denna typ av bloggar är bra på att registrera sig på bloggtopplistor.

    Många många kristna kvinnor bloggar, fast dom skulle inte kategorisera sin blogg som kristen, eftersom det handlar om personliga händelser i bloggarens liv där tron är en av många delar.

  2. Jag tror liksom Anders att kvinnors kristna bloggande i viss mån döljs under ett allmänt ”mitt liv”-bloggande.

    Jag tror också att kvinnor är mindre benägna att tala om för andra vad de borde tänka, tro och tycka. Kvinnor är också mindre roade av munhuggande, generellt sett, och att bloggande om religiösa ämnen lätt urartar till pajkastning om man inte kastar sig strategier däremot inses lätt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s