”Intressant, och en aning besvärande” – Kyrka och genus på nätet

Jag hade en kort twitterväxling med Nils Bryntesson och Maria Hägglöf på Twitter som började med att Nils undrade över den könsmässiga fördelningen inom frikyrkotwitter-Sverige. Han hade fått intrycket av att det var förhållandevis få kvinnliga twittrare som representerade frikyrkan, vilket inte speglar den könsmässiga fördelningen på Twitter i stort. Själv konstaterade jag för drygt ett år sedan att på listan över 100 betydelsefulla kristna bloggare så var en övervägande majoritet män. Maria kommenterade det hela med att frikyrkotwittret helt enkelt speglar verkligheten med män i ledande positioner, och så vitt jag förstår verkar det stämma (har för lite statistik för tillfället helt enkelt). Ledarskap inom frikyrkan tycks helt enkelt vara manligt kodat. Med andra ord; är den könsmässiga fördelningen ojämn i den fysiska världen är det den på Twitter också.

Åtminstone när det gäller bloggar har man konstaterat att kvinnor är betydligt mer aktiva än män, på Twitter tycks fördelningen vara relativt jämn, men när det gäller inflytande, inom (fri)kyrkan, tycks alltså de manliga frikyrkotwittrarna och -bloggarna dominera. Detta är ännu dock bara en iakttagelse. Men det är ”intressant, och en aning besvärande”, för kyrkan som Nils uttrycker det.

Det här förhållandet har mer generella implikationer också. Detta eftersom det finns en föreställning om att digital media är mer jämlik än offline-världen; att var och en har möjlighet att nå ut och ta plats i diskussionen, och att rådande makthierarkier utjämnas, etcetera. Visst är det delvis så, men samtidigt underlättar det givetvis för en bloggare/twittrare att ha en redan etablerad position utanför cybervärlden. Det syns tydligt när någon etablerad person (pastor/kändis/debattör/o.s.v.) går in på exempelvis Twitter. Till exempel pastor Rick Warren fick 5.000 follower innan sin första tweet, och golfaren Tiger Woods fick 30.000 nya followers inom en timme (sedan är det ju en fråga om att kunna nyttja detta faktum i sociala medier).

Vad gäller frikyrkan så kan man historiskt sett konstatera att medan kvinnor burit upp församlingarna med sitt engagemang och arbete, är det män som i stor utsträckning haft de ledande positionerna i styrelser och som förkunnare. Man skulle ju kunna hoppas att detta inte är fallet idag, men tydligen är strukturer seglivade. Möjligen kan digital media bidra till att förändra detta förhållande, men ännu tycks det alltså vara en bit kvar att gå.

1 kommentar

Filed under Uncategorized

One response to “”Intressant, och en aning besvärande” – Kyrka och genus på nätet

  1. Pingback: Män och kvinnor i den kristna bloggosfären | Churchandinternet Blog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s