Livets Ord, Benny Hinn och den digitala offentligheten

Att digitala medier kan bidra till transparens och inblick blev tydligt igår kväll.

Livets Ord håller i helgen sin Europakonferens i Uppsala. En av talarna är den kontroversielle amerikanske evangelisten Benny Hinn. Han har ifrågasatts både utifrån sin teologi, sitt extravaganta leverne och sin personliga moral. Nu skulle han alltså vara med i Uppsala. Redan innan har besöket fått en del uppmärksamhet i exempelvis tidningarna Dagen och Världen idag, och det har även diskuterats i bloggar och på Twitter.

Det fanns goda möjligheter för oss som inte var på plats att följa händelsen genom olika kanaler. Livets Ord sände direkt från mötet via webben, och till exempel hade Dagen reportrar och bloggare på plats.

Nu var det inte bara själva mötet som var intressant utan även det som hände utanför, i cyberrymden. Eftersom jag gjorde annat (däribland nattade barn) följde jag händelserna via Twitter på min telefon.* Där fanns två taggar att följa. Dels den officiella taggen (#ek10), kommunicerad av bland annat Livets Ords pressansvarige, dels en inofficiell (#hinn10) som diskuterats fram av några via Twitter.

Det var ett ganska stort intresse för vad som hände och twitterflödet var omfattande – från de som var på plats, de som följde webbsändningarna och vidare de som följde vad som hände på Twitter. Så parallellt med mötet i Uppsala refererades och diskuterades Hinn på webben – däribland på den så kallade officiella taggen.

I stor utsträckning var kommentarerna kritiska, på både den officiella som den inofficiella. Där fanns bland annat reportrar, några teologer som ifrågasatte själva teologin, en illusionist som granskade Hinns tricks, folk med tidigare egna erfarenheter och även andra intresserade.

Webbsändningarna gjorde mötet med Hinn publikt och den officiella taggen fylldes i stor utsträckning av kritiska synpunkter på. Det är med andra ord svårt att styra vad som händer när något släpps fritt på nätet – och det gäller inte bara för just det här specifika arrangemanget.

Undrar om det var det här Livets Ord hade tänkt med öppenheten kring arrangemanget? Är man medveten om vad som händer utanför deras kontroll? Det är svårt att veta vad utfallet blir i slutänden. Kanske tjänar Livets Ord på detta, men intrycket från igår är nog att folk nu fått en inblick i en del konstigheter som skedde och även sker inom annars slutna väggar.

Diskussionen om Hinn och Livets Ord lär fortsätta i bloggar med mera. Frågan är hur Livets Ord (i det här specifika fallet) kommer att agera. Kommer man att försöka bemöta och snappa upp det engagemang som Hinn medfört, eller kommer man att lägga locket på? Vad svaret än blir kommer det att visa på vilken typ av församling/organisation man är.

* På Twitter kan man antingen följa enskilda personer och vad de skriver, eller så kan man följa en så kallad (hash)tagg – dvs att man märker sitt inlägg med symbolen # och därefter ger det en benämning. Därigenom kan man se allt vad som skrivs på den ”taggen”.

Annonser

3 kommentarer

Under Uncategorized

3 svar till “Livets Ord, Benny Hinn och den digitala offentligheten

  1. Tack för en bra post, personligen ser jag fram emot mer offentlighet i kristenheten, så att den sekulära världen kommer åt att fräta sönder uppruttna institutioner. Förresten, dina läsare vill säkert se twitter själva, det går att göra även utan konto här!: http://search.twitter.com/search?q=%23ek10+OR+%23hinn10

  2. Stefan Gelfgren

    Tack, och även jag är för en ökad öppenhet, men det gäller överhuvudtaget – i såväl religiösa som sekulära sammanhang.

  3. Ping: Arkivering av tweets från Benny Hinns sverigebesök « Churchandinternet Blog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s