Rapport om Svenska kyrkans bönewebb

I höstas lanserade Svenska kyrkan en bönewebb, som jag bloggade om då. Nu finns det en offentlig rapport om de första nio månaderna skriven av Mikael Hansson, Umeå. På nio månader (mellan aug 2009 och maj 2010) inkom cirka 28000 böner och ger en inblick i svenskar böneliv.

Hansson skriver i sina avslutande noteringar bland annat att:

”Bönerna ger uttryck för tacksamhet och glädje inför att livet kan vara skönt och härligt att leva. Men många böner speglar också en vardag fylld av kamp, sjukdom, oro och ensamhet.

Böner som annars formuleras i ensamhet på kammaren eller i en inre monolog kan genom bönewebben delas med andra när de publiceras på internet. Uppenbarligen fyller detta ett stort behov eftersom så många väljer att uttrycka sina tankar på detta interaktiva sätt.”

Helt klart är att bön passar väldigt väl in i en tid då social media är på allas läppar. Bön och web 2.0 uppvisar ju dessutom ofta stora likheter –  såväl bön som web 2.0 bygger på deltagande, delande (nätverkande) och användargenererat innehåll.

Många frågor finns i rapporten, men få svar, och det är väl inte heller meningen att alla frågor skall besvaras. Vi får en god bild av de böner som finns postade på bönewebben, men en fråga som jag personligen tycker förtjänar en utveckling är hur tekniken i sig förändrar svenskars sätt att be, samt hur bönens roll inom Svenska kyrkan (som äger bönewebben) förändras.  Sker någon förändring? Hur passar detta in i bilden av det sekulariserade Sverige? Närmar sig kyrkan de bedjande genom att finnas tillgänglig via nätet, eller har kyrkan här introducerat ett verktyg som fjärmar den bejande från kyrkan såsom den manifesterar sig i den fysiska världen?

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Uncategorized

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s