Kyrkan som ”mixed reality space”

I Brunnsbokyrkan, Göteborg, har man sedan två söndagar tillbaka börjat att experimentera med att mixa det fysiska kyrkorummet med det virtuella. Detta genom att simultant hålla gudstjänst dels i den fysiska kyrkan, dels via en Bambuser-sänd livestream på webben (återfinns på kyrka.tv). Samtidigt finns det möjlighet att interagera med gudstjänstgemenskapen via Twitter (kyrkatv) där man använder sig av hashtagen #kyrka. Vid första tillfället upprättades dessutom en länk mellan den fysiska kyrkolokalen och en gudstjänstfirande gemenskap i Second Life.

Även om det här projektet fortfarande verkar befinna sig på försöksstadiet och att man ännu söker finna former och teknik så är det ett intressant försök. För vad händer när man mixar den fysiskt baserade gudstjänstgemenskapen med den virtuella gemenskapen i realtid, när gemenskapen alltså delas med de i det fysiska rummet ej närvarande? Det gör bland annat tydligt att kyrkan är vidare än enbart det lokala sammanhanget.

Det här är inte det första försöket (om än kanske det första en kyrka gör på svensk mark) och inte heller det sista, utan fler kommer att komma, det är jag övertygad om. Med förfinad teknik kommer överhuvudtaget gränserna mellan det fysiska och det virtuella att mixas. Det görs redan inom andra områden (exempelvis utbildning och underhållning) och kyrkan kommer, av olika anledningar, att i någon form haka på.

Annonser

Lämna en kommentar

Under Uncategorized

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s