Kristen gemenskap, digital media och sekterism

Att kyrkan använder sig av digitala medier för att nå ut med sitt budskap och för att skapa och upprätthålla olika typer av kyrkliga/kristliga gemenskaper. Man använder bland annat mainstream-media som Facebook, Twitter, YouTube och så vidare för detta och det finns också en hel del kyrklig aktivitet i virtuella världar som Second Life. Ett syfte med att använda sig av vanliga ”sekulära” kanaler kan vara att därigenom blanda det kristna budskapet i för folk vedertagna kommunikationskanaler och därigenom nå ut till ännu ej kristna.

Samtidigt finns det en tendens att kristna grupperingar bryter sig ur och konstruerar kanaler för sina egna interna nätverk för kontakter och informationsutbyte. På så sätt slippen man till exempel innehåll som man finner stötande. Det var något som skedde redan på 1800-talet i anslutning till kyrkors och samfunds litteraturspridning (vilket jag bland annat behandlar i min avhandling). Samma utvecklingstendens kan man se idag på nätet. Istället för YouTube finns Tangle (före detta GodTube), istället för Twitter finns exempelvis Gospelr, och FaithOut kan fungera som Facebook, samt en hel del andra nätverkstjänster utvecklade specifikt för kristna användare. Nu senast är tydligen en virtuell kristen värld under utvecklande – Universe of Faith. Den ännu ej färdigutvecklade världen är speciellt tänkt ”for people of faith from around the world”.

I anslutning till olika former av digital informationsteknik och sociala medier diskuteras inte sällan möjligheterna för kristenheten till öppenhet, kommunikation och deltagande, men uppenbarligen kan det ibland bli för mycket av det goda. Det man kan se är också hur kristna grupperingar (bland annat) använder sig av digital media för att stärka de interna nätverken. Det är ju i och för sig en av de fina sakerna med Internet – hur litet intresse man än har så kan man hitta likasinnade. Så ifall man tror att tekniken i sig bidrar till öppenhet, demokrati och anti-hierarksika strukturer får man tänka om, den öppnar bara upp för nya sätt att kommunicera. Utfallet torde snarare bero på hur tekniken används och i vilket sammanhang.

Annonser

2 kommentarer

Filed under Uncategorized

2 responses to “Kristen gemenskap, digital media och sekterism

  1. Pingback: Kristna i sin lilla hörna | Amen.se

  2. Pingback: WWJS – What Would Jesus Say – på Twitter? « Churchandinternet Blog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s