Internet – nytt eller inte?

Veli-Matti Kärkkäinen, professor i teologi, hävdar enligt Dagen, att Internet har förändrat kristenheten och att vi inte ens kan föreställa oss hur det kommer att bli när den så kallade tredje världen får tillgång till modern kommunikationsteknologi. Jag kan bara hålla med både att Internet förändrar kristenheten och att vi inte sett slutet av detta. 

Samtidigt får jag intrycket att Internet ses som som något helt nytt – som om dessa förändringar inte skett också tidigare. Helt klart att omfattningen, snabbheten och lättheten att själv interagera med andra är något nytt, så även möjligheten för användarna själva att bidra med innehåll. I artikeln beskrivs den starka tillväxt som skett i exempelvis Latinamerika och Afrika. Hur hade tillväxten sett ut om det inte vore för olika former av informationstekniker som spridit det kristna budskapet i form av exemplevis skrifter, filmer, radio- och TV-sändningar (för att ta några förhållandevis moderna tekniker)?

”Det enda säkra är förändring” – men det är kanappast något som gäller endast för framtiden. Även historien lär oss detta. Då är det ju särskilt kul ändå att läsa att utvecklingen på webben, enligt Kärkkäinen, inte är något att se som ett hot, utan något att kanske till och med se fram emot.

Lämna en kommentar

Filed under Uncategorized

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s