Påven missionerar digitalt

På den 43:e världskommunikationsdagen (24:e maj) tar Vatikanen nu ytterligare ett steg in i den digitala världen och lanserar pope2You som en sammanhållen webportal för att kommunicera sitt budskap. Påven har också skaffat sig en Facebook- och en iPhone-applikation. Där finns en wiki-liknande sida med påvens budskap till den digitala världen, och även en länk till Vatikanens YouTube-kanal. Syftet är att i dialog kommunicera det kristna budskapet till medmänniskorna. På wiki-sidan finns möjligheten att mejla (!) in kommentarer och på YouTube-sidan verkar dock kommentatorsfunktionen och rankingen vara inaktiverad.

Återigen är det, enligt exempelvis Times Online och The Sydney Morning Herald, Obamas lyckosamma användande av social media som inspirerat till användning av Internet.

Den sista tiden har olika kyrkors användande av web 2.0-mediet verkligen exploderat. Facebook, Twitter, YouTube, bloggar och så vidare tycks vara svaret på problemet att allt fler människor vänder sig bort från institutionaliserad kristenhet. Kommunikation är nyckeln till problemet – kommunicera mera med dina medmänniskor! Ännu så länge saknar jag emellertid en diskussion om vad man skall kommunicera. Som det ser ut nu så är det som om mediet i sig är svaret, men frågan hur verklig kommunikation, dialog och förtroende skapas återstår att se.

1 kommentar

Under Uncategorized

Ett svar till “Påven missionerar digitalt

  1. Ping: Sociala medier; eller är kyrkan beredd att vara social? « Churchandinternet Blog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s