Obama, sociala medier och kyrkan

I rapporten ”The Social Pulpit: Barack Obama’s Social Media Toolkit” från pr-firman Edelman konstateras att en nyckel till Obamas framgång var användandet av digital media såsom epost, SMS och vad man brukar kalla sociala medier (som Facebook, YouTube, MySpace osv). En anledning till Obamas framgång var att han lyckades:

”converting everyday people into engaged and empowered volunteers, donors and advocates through social networks, e-mail advocacy, text messaging and online video. [—] He understood that the value social media could bring to the campaign grew exponentially if online advocacy was elevated to the campaign’s highest levels and integrated into all elements of the organization.”

I rapporten listas 10 olika faktorer till framgången (vilka också kan användas i andra sammanhang där man vill få ut ett budskap). Bland annat nämns ambitionen att nå folk där de befinner sig, det strategiska tänkandet bakom, att man ständigt utvärderade sitt budskap, att man använde sig av plattformar folk var bekanta med, att man skapade källmaterial (ex.vis film, musik och text)  som kunde bäddas in i till exemple mejl, bloggar och YouTube. Därtill involverade Obamas kampanj gräsrötterna på ett nytt sätt, där var och en själv kunde bidra med sitt engagemang.

Självklart är detta applicerbart även på kyrkan, och två av de bloggar jag läser har plockat upp detta. Jag såg det både på Jonny Bakers och på Mark Browns blog. Båda två är i högsta grad intresserade av att använda sig av olika former av digital media i sin verksamhet och utforkskar aktivt den potential som finns – Baker som en av företrädarna för Emerging Church i Storbritannien, och Brown som personen bakom Anglikanska katedralen i Second Life.

Baker och Brown använder sig själva av, förutom bloggen, microblogg-tjänsten Twitter, Facebook och YouTube. Baker använder sig också av Flicker (han är en flitig fotograf) del.icio.us och MySpace (för att nämna några fler). Brown är mycket verksam i Second Life och använder sig av kindle för ”microböner”.

Den tekniska utvecklingen förändrar människors tänkande och kyrkans omvärld, och inte bara sätten att kommunicera. Politiken har blivit institutionaliserad och hierarkisk, även om demokrati i grunden bygger på allas rätt och möjlighet att påverka. Obama har förstått att nyttja den potential det finns hos människor som engagerar sig, vilket rapporten visar. Uppenbarligen är detta något kyrkan också kan lära sig av, eftersom hon har liknande problem med institutionaliserade hierarkier och ett vikande gräsrotsengagemang. (Ursprungligen publicerad 090206)

1 kommentar

Filed under Uncategorized

One response to “Obama, sociala medier och kyrkan

  1. Pingback: Förste svenske samfundsledaren på Twitter « Churchandinternet Blog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s