Nätet skapar nya församlingsgemenskaper

Jag har av olika anledningar kommit att intressera mig för vad som kallas Emerging Churches, vilket kortfattat kan sägas vara ett försök att göra den kristna tron relevant för nutidsmänniskan. Rörelsen är såväl en reaktion på kyrkans tillstånd idag som en anpassning till hur människan idag upplever sin samtid. Intressant nog finns klara beröringspunkter med ”web 2.0″/”religion 2.0″/”kyrkan 2.0”, eller vad man nu vill kalla det. Gemenskap, delaktighet och kreativitet är viktiga ingredienser.

Emerging Church är främst ett anglo-amerikanskt fenomen, men det intressanta är att jag, i Umeå, genom webben kan söka information, ta del av vad som händer och komma i kontakt med andra personer inom rörelsen. Det hade knappast varit möjligt annars.

Några exemple: Via nätbokhandlarna har jag fått boktips (ex.vis Emerging Churches av Eddie Gibbs & Ryan K. Bolger). Jonny Baker och Dan Kimball är en engelsk respektive en amerikansk representant med anknytning till rörelsen – båda med egna bloggar. På Facebook kan man gå med i gruppen ”The Emergent Church”, en grupp som också har en tillhörande websida – ”Emergent Village”.

Utan webben hade jag helt enkelt aldrig upptäckt detta fenomen, än mindre kunnat hålla mig uppdaterad och på något sätt involverad. Detta är också ytterligare ett konkret exempel på hur förutsättningarna för kyrkan och överhuvudtaget religiösa gemenskaper ändras (vilket inte är något nytt fenomen – tänk bara på 1800-talets väckelserörelser, kolportörer, traktater och konventikelplakates upphävande 1858). 

Det kanske inte ersätter en lokal gemenskap utan istället snarare kompletterar den – eller i alla fall ger hopp om att det finns andra som delar ens världsbild, om än inte på hemmaplan.

1 kommentar

Filed under Uncategorized

One response to “Nätet skapar nya församlingsgemenskaper

  1. Pingback: Emerging Church « Churchandinternet Blog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s