Gudstjänst online – är det verkligen en kyrka?

I  Episcopal Life Online (6 okt) finns en artikel med rubriken ”Worshiping online: Is it really church?” om onlinekyrklighet och däribland den gudstjänstfirande församlingen i Anglican Cathedral i Second Life. Artikeln ger en bra översikt över den variationsrika verksamhet som bedrivs i katedralen, och även över en del andra internetbaserade resurser.

Det verkar som om ”real world” kyrkan nu på allvar börjar få upp ögonen för vad som händer på nätet och i virtuella världar. Jag märker det själv när jag i olika sammanhang pratar om, och visar på, den potential som finns i det digitala mediet. Nyfikenheten är stor och frågorna är många, vilket artikel också andas.

En intressant aspekt av virtuella kyrkor som artikel lyfter fram är just att i den virtuella kyrkan, anonym bakom sin digitala identitet, kan folk vara mer ärliga och öppna i samtal och i sitt sökande. Just anonymiteten märkar jag dock är en stötesten för många vid en första kontakt med exemplevis Second Life. Frågor som jag får är till exempel: -Hur vet jag att den jag möter är den han/hon utger sig för att vara? -Skall alla nu sitta framför sina datorer utan kontakt med ”verkliga” människor”?, och så vidare. Frågan tycks särskilt aktuell i kyrkliga sammanhang som i stor utsträckning bygger på mellanmänskliga relationer.

Men man kan ju aldrig vara säker på att den person vi möter i ”actual reality” verkligen är den han/hon utger sig att vara. För spelar vi inte alla olika roller i olika sammanhang – verkliga eller digitala?

I Anglican Cathedral ser man det som en av sina uppgifter att skapa en gemenskap människor emellan, och oavsett om det handlar om avatarer eller ”verkliga” människor – för var går egentligen gränsen?

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Uncategorized

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s